Elevi craioveni au folosit prazul în rețete tradiționale și „reinterpretate”, dar au pregătit și „macarons” de Dăbuleni pentru un proiect gastronomic local – Laura Vasile, directoarea Liceului de Industrie Alimentară Craiova

[jp_post_view]
Foto © Jacek Chabraszewski | Dreamstime.com
Elevii de la Liceul de Industrie Alimentară Craiova au pregătit „macarons” de Dăbuleni și mâncăruri cu praz pentru inaugurarea unui târg ce prezintă Craiova drept „capitală gastronomică est-europeană”, potrivit G4Food.ro. Publicația a discutat cu Laura Vasile, directoarea acestui liceu, despre acest proiect, provocările domeniului și impactul educației profesionale asupra viitorului tinerilor.

„Craiova, capitală gastronomică est-europeană” este un proiect inițiat de Liceul de Industrie Alimentară Craiova (LIA) și susținut de Primăria Craiova, în care 11 restaurante craiovene au pregătit meniuri speciale cu preparate tradiționale din 11 țări central și est-europene, pe car ele vor prezenta într-un târg de gastronomie și oeonologie pe 30 noiembrie-1 decembrie.

În interviul pentru G4Food.ro, directoarea Laura Vasile explică dificultățile și proiectele legate de educația de profil și spune că „există cu adevărat o criză de forță de muncă în acest domeniu, deoarece România s-a confruntat cu exodul către vest. Marea problemă a societății noastre este că o mare parte din forța de muncă calificată își dorește să plece în afară țării, chiar și cu riscul de a se dezrădăcina pentru totdeauna”.

Iar despre preparatele pregătite pentru târgul menționat ea spune ce realizează elevii:

  • „Putem spune că aducem un omagiu Olteniei și prazului oltenesc, pe care îl regăsim în: mâncarea de praz cu măsline, pachețele cu praz (praz pane), PRAZ SALAD (salată de praz reinterpretată),  PRAZ TARTINĂ (tarte cu morcovi, telemea și praz), brioșe cu praz ( măsline, cașcaval și praz), praz umplut, sarmăluțe oltenești (foi de viță si varză), mămăligă, cremă de fasole alba cu praz și usturoi, murături asortate oltenești, mâncare de gutui cu fulgi de trandafir, chipsuri de dovlecei cu usturoi ș isos alb de mărar și usturoi, ceapă coaptă a la bunica, chifteluțe de legume cu praz și tradiționalul platou rece cu delicatese oltenești. Alături de aceste produse, mai puteți găsi placintă cu dovleac, plăcintă cu mere, tarte cu sirop și dulceață de trandafiri, fursecuri cu petale de trandafiri, realizate în colaborare cu un producător local de siropuri și dulcețuri naturale și nu în ultimul rând Macarons de Dăbuleni.”

Citește mai mult pe G4Food.ro

Foto © Jacek Chabraszewski | Dreamstime.com  / Dreamstime.com sprijină educaţia din România şi oferă gratuit imagini stock prin care Edupedu.ro îşi poate ilustra articolele cât mai relevant posibil / Campania Back to school oferă posibilitatea oricărei școli, profesor sau elev să descarce imagini de calitate cu 50% discount.


1 comment
  1. Extraordinară în simplitatea ei această idee! Viva educația gastronomică, bravo! Bravo tineri și ieșiți la street food cu școala!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

You May Also Like

VIDEO Președintele Universității Harvard, mesaj aplaudat în picioare de mii de studenți la absolvirea 2025, în plin conflict cu Trump: „Certitudinea absolută și ignoranța voită sunt fețe ale unei monede fără valoare, dar cu un cost incalculabil”

Președintele Universității Harvard, Alan M. Garber, le-a transmis absolvenților 2025 un mesaj puternic despre pericolele gândirii „comode” și importanța curiozității, în contextul tensiunilor dintre administrația Trump și instituția de învățământ…
Vezi articolul

UPDATE: Înscrieri deschise până pe 26 mai / Tema pentru elevi și profesori este “vehicul eco-friendly” la Concursul Național 3DUTECH din acest an, aflat în calendarul Ministerului Educației (P)

3DUTECH a anunțat prelungirea termenului de înscriere în Concursul național de 3D design & printing pentru toți elevii și profesorii din România. Cele mai creative proiecte care vor aplica modelarea…
Vezi articolul

Sorin Ion, Ministerul Educației: Între 60% și 70% dintre angajații din școli participă la grevă, amplitudinea protestului este importantă. Nu luăm în calcul înghețarea anului școlar în niciunul dintre scenariile noastre. Tehnic, mediile elevilor se pot încheia cu notele acumulate până în luna mai

Înghețarea anului școlar nu este luată în calcul în niciun scenariu, spune secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion. Acesta a declarat la Radio România Actualități că sunt între…
Vezi articolul

Reprezentanții ANOSR, după discuțiile de azi pe legile Educației: Ministerul alocă un timp minimal pentru dezbaterile cu studenții, care sunt „de formă, continuă să ne ignore solicitările și tratează propunerile noastre cu superficialitate”

ANOSR reclamă într-un comunicat de presă că dezbaterea de azi de la ministerul Educației privind proiectul de lege a învățământului superior a fost „de formă”: delegații ANOSR au susținut o…
Vezi articolul